Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
Τιμούμε στις 30 Ιανουαρίου τους τρεις μεγάλους Δασκάλους και Ιεράρχες , το Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο.  Παρόλο που και οι τρεις γεννήθηκαν περί τον 4ο αιώνα μ.X. - 1600 τόσα χρόνια πριν - εντούτοις εξακολουθούν να τιμούνται με την ίδια λαμπρότητα σε όλο το χριστιανικό κόσμο μέχρι και σήμερα.
Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το 330 μ. χ. Σπούδασε ρητορική, γραμματική , φιλοσοφία , αστρονομία, γεωμετρία , ιατρική μα πάνω απ’ όλα μελετούσε τα λόγια του Χριστού που μιλούσαν για αγάπη και προσευχόταν θερμά να του δώσει ο Θεός δύναμη να τα εφαρμόσει. Ο Θεός τον ευλογεί και τον ενισχύει και έτσι τον βλέπουμε μόλις γίνεται Επίσκοπος να πωλεί όλη την περιουσία του και να χτίζει φτωχοκομείο, ορφανοτροφείο, λεπροκομείο, νοσοκομείο και γηροκομείο - μια ολόκληρη πολιτεία δηλαδή - όπου φιλοξενούνταν 30000 άτομα και που ονομάστηκε προς τιμήν του Βασιλειάδα.  Αυτό όμως που τον χαρακτήριζε έντονα ήταν η αγάπη του για τη χριστιανική ορθόδοξη πίστη για χάρη της οποίας ήταν έτοιμος να πεθάνει. Αυτό το απέδειξε στην πράξη όταν ο απεσταλμένος του Αυτοκράτορα τον διέταξε να σταματήσει να κηρύττει εναντίον της φοβερής τότε αίρεσης του Αρειανισμού. Ο Επίσκοπος, όμως, Βασίλειος του απάντησε περήφανα:
   «Δε με φοβίζουν οι απειλές σας. Δε φοβούμαι ότι θα μου πάρετε την περιουσία μου, γιατί το μόνο που έχω είναι αυτό το τριμμένο  ράσο και μερικά βιβλία. Την εξορία δεν τη λογαριάζω γιατί όπου κι’ αν πάω θα είναι η προσωρινή μου κατοικία. Ούτε τα βασανιστήρια τα φοβάμαι, γιατί το σώμα μου είναι τόσο  αδύνατο που σύντομα θα υποκύψει κι έτσι θα ενωθώ γρηγορότερα με το Θεό».

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε στην Αριανζό της Καππαδοκίας το 329 μ.χ. Σπούδασε κι’ αυτός στην Καισάρεια, την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα, όπου γνώρισε το Βασίλειο και  έγιναν πολύ αγαπημένοι φίλοι. Αναδείχθηκε Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, λάμπρυνε με την παρουσία του τον πατριαρχικό θρόνο και έγραψε πολλά θρησκευτικά βιβλία, γι’ αυτό ονομάστηκε και Θεολόγος . Πολέμησε κι’ αυτός, όπως και ο Μέγας Βασίλειος, τις ιδέες του Αρειανισμού και κατάφερε να οδηγήσει πολλούς Χριστιανούς πίσω στην ορθή πίστη. Μερικά από τα σοφά λόγια του μεγάλου διδασκάλου για την ελεημοσύνη και την επιείκεια  είναι και τα ακόλουθα: « Ήρθε για να σου ζητήσει βοήθεια ένας ζητιάνος; Θυμήσου πόσο πτώχευσε ο Κύριος για να μας πλουτίσει. Άρρωστος βρίσκεται μπροστά  σου και τραυματίας; Λυπήσου όπως για τη δική σου υγεία. Αν δεις γυμνό, ντύσε τον. Μη διώξεις φτωχό εσύ που έγινες πλούσιος κοντά στο Θεό. Μην ατιμάσεις ξένο, δώσε σ’ όποιον έχει ανάγκη στέγη, σκεπάσματα, τροφή ». « Μη θελήσουμε με οργή να αποδώσουμε τα όσα πάθαμε ούτε να φανούμε τιμωροί αναξιοπρεπείς, αλλά όλα ας τα συγχωρήσουμε, ας γίνουμε σ’ αυτό καλύτεροι και ανώτεροι απ’ αυτούς που μας αδίκησαν. Ας νικήσουμε με την επιείκεια αυτούς που μας τυράννησαν ».   

Ο Ιωάννης, ο τρίτος μεγάλος Ιεράρχης, γεννήθηκε στην Αντιόχεια και σπούδασε ρητορική και Θεολογικές επιστήμες. Όσοι τον άκουαν έμεναν καταγοητευμένοι από τα ωραία  λόγια του που έλεγαν ότι από το στόμα του « έτρεχε χρυσός » και έτσι τον ονόμασαν Χρυσόστομο. Όταν έγινε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως διοίκησε την Εκκλησία με πίστη , αγάπη, υπομονή αλλά και αυστηρότητα. Δε δίστασε να κατηγορήσει όχι μόνο τους ισχυρούς και τους πλουσίους της εποχής του αλλά και την ίδια την Αυτοκράτειρα Ευδοξία για την άσωτη και πολυτελή ζωή της. Αυτή του η τόλμη ήταν και η αιτία της εξορίας του όπου απέθανε σε ηλικία 62 χρονών. Έγραψε πολλά βιβλία καθώς και τη λειτουργία που ακούμε κάθε Κυριακή στην Εκκλησία. Μίλησε πολύ για τους νέους , την ανατροφή τους και την αξία του αγώνα που πρέπει να κάνουν από μικρά παιδιά. Αυτός ο αγώνας πίστευε ότι θα τα οδηγούσε στο Χριστό όπου θα αγιάζονταν και θα αποκτούσαν πνευματική υγεία, δύναμη και αγάπη. Τόνιζε συγκεκριμένα ότι οι νέοι μας πρέπει να γίνουν αθλητές για το Χριστό και μιμητές του.    Είχε πει για την αξία της αρετής αλλά και για την διαπαιδαγώγηση των νέων: « Η κακία σου προξενεί ευχαρίστηση, που για λίγο διαρκεί, ενώ η αρετή έχει μεν μερικές δυσκολίες αλλά το κέρδος και η χαρά είναι αιώνια ». « Όποιος επιπλήττει τους νέους χωρίς συγχρόνως να τους παρηγορεί, τους κάνει σκληρότερους.  Διότι δεν μπορούν να σηκώσουν το φορτίο των συνεχών ελέγχων και γι’ αυτό αμέσως και με βιαιότητα αντιδρούν. Για να προλάβουμε λοιπόν τους πόνους, που προκαλούν οι έλεγχοι πρέπει να τους συνοδεύουμε με λόγια καλοσύνης ».    « Δεν είναι άλλη η αιτία διαστροφής των παιδιών, παρά μόνον η μανία των γονιών για τα βιοτικά προβλήματα. Επειδή δηλαδή αποβλέπουν μόνο σ’ αυτά και θεωρούν κατώτερα τα πνευματικά προβλήματα των παιδιών, παραμελούν τα παιδιά τους και τη ψυχική τους καλλιέργεια ».   

Από τα παραπάνω γίνεται καταφανές πως οι τρεις Ιεράρχες  υπήρξαν ακούραστοι εργάτες του Ευαγγελίου, σοφοί άνθρωποι των γραμμάτων αλλά και πνευματικοί ηγέτες ενός ολόκληρου λαού. Το έργο τους υπήρξε πολύπλευρο και ανεπανάληπτο.
Πηγή: http://47dimher.blogspot.gr/2014/01/blog-post_1529.html
http://emathisi.weebly.com/taurhoiotaomeganu-iotaepsilonrhoalpharhochiomeganu.htmlΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟ


Οι μέλισσες ούτε σε όλα τα άνθη πλησιάζουν ούτε προσπαθούν να τα σηκώσουν ολόκληρα, αλλά παίρνουν ότι τους είναι χρήσιμο και φεύγουν.
Η αποβολή μιας συνήθειας είναι δύσκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο έργο.
Δώσε πρώτη κληρονομιά στα παιδιά σου την αρετή και ύστερα μοίρασέ τους και την περιουσία σου
ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΤΟΝ ΘΕΟΛΟΓΟ

 Συγνώμη είναι το άρωμα που βγάζουν τα λουλούδια όταν κανείς τα πατήσει. 

  Η σοφία δεν στολίζεται με ωραία λόγια, αλλά αποδεικνύεται από τα έργα. 
  Τίποτε δεν τυφλώνει τόσο, όσο ο φθόνος.

  Ο Χριστός επείνασε σαν άνθρωπος, αλλά έθρεψε τα πλήθη σαν Θεός.


ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ
 

  Δεν κερδίζεις υπόληψη φορώντας ρούχα πολυτελή, αλλά όταν φορείς τα ρούχα των καλών πράξεων. 
  Είναι αδύνατο να περάσουμε την πόρτα της ουράνιας βασιλείας χωρίς την ελεημοσύνη, ακόμη κι αν κατορθώσουμε αμέτρητες αρετές.
Οι συμβουλές πρέπει να συνοδεύονται και από επαίνους. Έτσι μόνο γίνονται ευπρόσδεκτες. 
πηγή:http://www.neoastro.gr/2014/10/blog-post_20.html
  Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου