Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ               ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ 
                  ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ






Με τις Υ.Α. 143571/Γ4/10-9-2014 περί «Θεσμοθέτησης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού» και 141822/Δ5/10-09-2015 «2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού» το Υπουργείο Παιδείας θεσμοθέτησε την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους.
Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού για το τρέχον σχολικό έτος θα διεξαχθεί στις 5 Οκτωβρίου 2015 με θεματικό άξονα: «Σχολικός Αθλητισμός – Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα».



Του ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 

Ολυμπιακά ιδεώδη! Πάνω σε αυτά δημιουργήθηκαν και βασίστηκαν για χιλιετίες οι Ολυμπιακοί αγώνες. Το ευ αγωνίζεσθε και το τρόπαιο, ένα απλό στεφάνι από το πολύτιμο δένδρο της ελιάς σαν επικύρωση του ήθους και της νίκης των αθλητών. Για χάρη των Ολυμπιακών αγώνων βέβαια 
σταματούσαν οι εχθροπραξίες και λαοί ή μάλλον για τα Ολυμπιακά ιδεώδη. Για χάρη των Ολυμπιονικών
μετά γκρεμίζονταν τείχη(ότι πολυτιμότερο δηλαδή είχε μια πόλη για την προστασία τους) και ........αποδίδονταν τιμές στους νικητές. Οι αγώνες πάντα στον ίδιο τόπο όπου συγκεντρώνονταν οι αθλητές από όλη την Ελλάδα ή μάλλον τον πολιτισμένο κόσμο της εποχής, χωρίς να απαιτούνται κάθε φορά έξοδα για στάδια. Το πολυτιμότερο. Ο έντιμος τρόπος ζωής των αθλητών και των κριτών.

                                          

Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία. Την ημέρα της τελετής έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, ξεκίνησαν και θεσμοθετήθηκαν οι αγώνες του Στόουκ Mάντεβιλ και πραγματοποιήθηκε η πρώτη αθλητική διοργάνωση για αθλητές με αμαξίδιο.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, αθλητές από την Ολλανδία συμμετείχαν σε αυτούς τους αγώνες και έτσι γεννήθηκε το διεθνές κίνημα που είναι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό κίνημα.
Οι πρώτοι Αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία οργανώθηκαν το 1960 στην Ρώμη, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη. Θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Στίβος).
Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στην Σουηδία.
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) ξεχώρισαν και από το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Από το 1960, έχουν διοργανωθεί δώδεκα (12) Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και εννέα (9) Χειμερινοί. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς.
Αναλυτικά τα Παραολυμπιακά αθλήματα είναι:
  1. Αντισφαίριση με αμαξίδιο
  2. Άρση βαρών σε πάγκο
  3. Γκόλμπολ (Goalball)
  4. Επιτραπέζια Αντισφαίριση
  5. Ιππασία
  6. Ιστιοπλοΐα
  7. Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο
  8. Κολύμβηση
  9. Μπότσια (Boccia)
  10. Ξιφασκία με αμαξίδιο
  11. Πετοσφαίριση (Καθιστών)
  12. Ποδηλασία
  13. Ποδόσφαιρο 5x5
  14. Ποδόσφαιρο 7x7
  15. Ράγκμπυ με αμαξίδιο
  16. Σκοποβολή
  17. Στίβος
  18. Τζούντο
  19. Τοξοβολία
  20. Κωπηλασία (νέο άθλημα στο Πεκίνο)





        ΤΟ VIDEO ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΔΑΚΡΥΣΟΥΝ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


1ο ΕΠΑΛ ΘΗΒΑΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου