Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

ΤΙ ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ.

Η Μεγάλη Σαρακοστή διαρκεί 7 εβδομάδες. Ονομάζεται μεγάλη , για να ξεχωρίζει από την αντίστοιχη περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων και επειδή μας προετοιμάζει για το Θείο Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου μας. Κάθε Κυριακή της Σαρακοστής τιμούμε κι ένα ξεχωριστό γεγονός της εκκλησιαστικής ζωής αλλά και της ιστορίας μας.



Την πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής θυμόμαστε την νίκη των εικονολατρών έναντι των εικονομάχων και τιμούμε την αναστήλωση των ιερών μας εικόνων, από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα.



Δεύτερη Κυριακή της Σαρακοστής και τιμούμε τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά σπουδαίο θεολόγο και  αρχιεπίσκοπο της Θεσσαλονίκης.


Τρίτη Κυριακή της Σαρακοστής και στη μέση όλων των ναών της χώρας μας υψώνεται ο Τίμιος Σταυρός, από τον οποίο θα αντλήσουμε δύναμη και θάρρος, ώστε να σταυρώσουμε κι εμείς τα δικά μας πάθη και να οδηγηθούμε στην ψυχική μας Ανάσταση.


Τέταρτη εβδομάδα της Σαρακοστής και έρχεται στο προσκήνιο ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος. ηγούμενος της μονής Σινά. Ο Άγιος Ιωάννης υπήρξε ο συγγραφέας του έργου ¨Η ΚΛΙΜΑΚΑ¨ στο οποίο εξηγείται το  πώς η ερημιτική και η κοινοβιακή ζωή οδηγούν προς τη Θέωση.



 Η πέμπτη Κυριακή είναι αφιερωμένη στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία, που αποτελεί ζωντανό παράδειγμα  αληθινής μετάνοιας και πίστης στον Θεό, καθώς έζησε ασκητικά για 47 ολόκληρα χρόνια στην έρημο.


Έκτη εβδομάδα και φτάσαμε στην πανηγυρική είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα.


Έβδομη εδομάδα  και φτάσαμε στο Πάσχα.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ! ΚΑΛΗ
 ΑΝΑΣΤΑΣΗ!





  



  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου