Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Μικρές συμβουλές για μια νέα, ευχάριστη και δημιουργική σχολική χρονιά






Το καλοκαίρι τελειώνει και το σχολείο ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του καλώντας το μαθητικό κόσμο να επιστρέψει.
Γονείς , εκπαιδευτικοί και κυρίως τα παιδιά βιώνουν το άγχος των πρώτων ημερών. Υπάρχει άραγε τρόπος να μειωθεί το άγχος αυτό;
 Στη συνέχεια παραθέτουμε απλές πρακτικές συμβουλές προσδοκώντας να βοηθήσουμε στο ομαλό ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.


v  Δώστε χρόνο στο παιδί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση πραγμάτων. Αντιμετωπίστε με ηρεμία τα άγχη τις ανησυχίες, τη δυσαρέσκειά του. Καλό είναι να έχετε πάντα εναλλακτικές λύσεις για τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται. Βοηθήστε το σταδιακά να επιστρέψει στο σχολικό<< ωράριο>> ύπνου, τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων.
v  Προγραμματίστε και οργανώστε σε συνεργασία πάντα με το παιδί , το χρόνο και τις δραστηριότητες  του. Οργανώστε επίσης  μαζί του , το χώρο που θα διαβάζει χωρίς περισπασμούς.
v  Μετριάστε τις προσδοκίες απέναντι στο παιδί σας . Ακόμη κι αν δεν κάτι καλά ή γρήγορα, αφήστε το να το κάνει μόνο του και  με το δικό του ρυθμό.
v  Συνεργαστείτε με το δάσκαλο και συμβουλευτείτε τον για την οργάνωση της μελέτης στο σπίτι.
v  Ας μην επιτρέπουμε στο παιδί μας να μας χειραγωγεί . Συχνά τα παιδιά εκμεταλλεύονται τις διαφωνίες μεταξύ των γονιών τους ή μεταξύ γονιών και δασκάλων.
v  Μην ξεχνάτε να παίζετε  με τα παιδιά σας  καθώς και να τα φέρνετε σε επικοινωνία και επαφή με τους φίλους τους , πράγμα που τα ευχαριστεί ιδιαίτερα.
v  Επιβραβεύετε συχνά και με ειλικρίνεια τα παιδιά σας για πράγματα που έχουν καταφέρει  έστω και σε μέτριο βαθμό.
v  Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μας μιλούν για τους φόβους τους και σχεδιάζουμε μαζί  τρόπους αντιμετώπισης. Τους θυμίζουμε καταστάσεις που παλιότερα φοβούνταν και τώρα έχουν καταφέρει να τις ξεπεράσουν.
v  Περιορίστε δραστικά τις ώρες που περνά το παιδί στην τηλεόραση και στον Η/Υ, καλλιεργώντας στο παιδί και ενδιαφέροντα εκτός σχολείου.
v  Επιλέξτε με ιδιαίτερη προσοχή τη σχολική τσάντα του παιδιού. Δε θα πρέπει να υπερβαίνει
Το 10% του βάρους του παιδιού.

Πολύ ωραία βιβλία για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς μπορείτε να δείτε, αν επισκεφτείτε το ιστολόγιο  της συναδέλφου Μαρίας Παπακυρίλλου  κάνοντας κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο:http://xaroumenimaria.blogspot.gr/2014/08/blog-post_22.html


ΠΗΓΕΣ :
Γεωργία Γεωργίου , σχολική σύμβουλος
Θεόδωρος Μπαρής, προïστάμενος Α/θμιας  Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας

Εφημερίδα <<Παιδικός σταθμός για γονείς>>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου