Γκερνίκα: μια ιστορία, ένας πίνακας from schoolarxeio
ΓΚΕΡΝΙΚΑ ΣΕ 3D ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ(κάντε κλικ για μετάβαση στον σύνδεσμο)
ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ
της Κυριακής Στέφα
Η Γκουέρνικα είναι ένας πίνακας ζωγραφικής, έμπνευση του Πάμπλο Πικάσο. Ζωγραφίστηκε το 1937 και απεικονίζει την πόλη Γκουέρνικα της Ισπανίας η οποία βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια ενός τρομερού εμφύλιου πολέμου. Ο πίνακας έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις, πολύ μεγαλύτερες από τον τοίχο ενός δωματίου.
Ο Πικάσο, φτιάχνοντας ένα τέτοιο πίνακα, ήθελε να δείξει το πόσο υπέφεραν οι άνθρωποι και το πόσο φρικτός είναι ένας πόλεμος! Αυτό το δείχνει χρησιμοποιώντας διάφορα χαρακτηριστικά στοιχεία διαμορφωμένα έτσι ώστε να φαίνεται πόσο καταστρεπτικός και απαίσιος είναι ο πόλεμος.
Πρώτα, χρησιμοποιεί μόνο δύο χρώματα και τις αποχρώσεις τους. Αυτά είναι το μαύρο, το άσπρο και οι ενδιάμεσες αποχρώσεις του γκρι. Δε χρησιμοποιεί άλλα χρώματα, γιατί, ενώ αυτά βάζουν έστω μια στοιχειώδη ομορφιά στον πίνακα, εκείνος ήθελε να δείξει καταχνιά, απογοήτευση, πόνο, δυστυχία.
Ύστερα, όσον αφορά τις μορφές: άνθρωποι και ζώα σε πλήρη ακαταστασία. Άσπρες φιγούρες με μάτια που δείχνουν φόβο, πόνο, απελπισία, με στόματα ορθάνοιχτα που φωνάζουν για έλεος, που ουρλιάζουν από τον πόνο και τη δυστυχία. Οι περισσότερες μορφές δεν έχουν συγκεκριμένη δομή. Αλλού τα μάτια, αλλού τα χέρια. Έτσι φαίνονται κυρίως τα αποτελέσματα ενός βομβαρδισμού αλλά και η ψυχολογική τους κατάσταση. Μία από τις τραγικότερες μορφές είναι η μάνα που κρατάει το νεκρό παιδί της.
Μέσω των μορφών δημιουργούνται ήχοι: ζώα και άνθρωποι έχουν ανοιχτά στόματα από όπου βγαίνει ένα ‘βουβό’ ουρλιαχτό. Αυτό τονίζεται καλύτερα στις εκφράσεις των μορφών που δείχνουν ξεκάθαρα την πανωλεθρία και τη δυστυχία που φέρνει ο πόλεμος.
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη δημιουργία ενός πετυχημένου πίνακα είναι το να χρησιμοποιείς σωστά το φως. ΣτηΓκουέρνικα το φως έρχεται από μία παγωμένη σκέτη ηλεκτρική λάμπα που οι ακτίνες της, μυτερές σαν δόντια, κάθε άλλο παρά ελπίδα δίνουν. Αυτές οι ακτίνες δίνουν στον πίνακα μια αγριότητα, μία σκληρότητα και το αδίστακτα παράλογο του πολέμου.
Παρόλα αυτά ο ζωγράφος έχει βάλει στον πίνακά του δύο εστίες Ελπίδας φανερώνοντας έτσι πως, ακόμα και στις πιο σκοτεινές εποχές, μπορεί να υπάρξει ελπίδα για κάτι καλύτερο. Επίσης δείχνει την επιθυμία του Πικάσο να λήξει ο πόλεμος. Αυτές οι εστίες είναι ένα κερί, που κρατάει ένα χέρι, και ρίχνει το δικό του γλυκό φως που έρχεται σε αντίθεση με τη λάμπα. Το άλλο είναι μια μικρή πόρτα ή παράθυρο που δίνει στις μορφές του πίνακα την ελπίδα να ξεφύγουν από τις συμφορές τους.
Η Γκουέρνικα είναι μια εικόνα γεμάτη με αντιπολεμικά μηνύματα, μια έντονη διαμαρτυρία εναντίον του πολέμου και της καταστροφής που αυτός σπέρνει. Ο Πικάσο κατάφερε μέσα σε ένα πίνακα να κλείσει όλα του τα συναισθήματα για τον πόλεμο.
Τα μήνυμα που θέλει να περάσει ο ζωγράφος είναι απλό: «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου