Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΑΠΟΚΡΙΕΣ


ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ




 Η λέξη "ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ" προέρχεται από την λατινική λέξη "CARNEVALE" που σημαίνει "ΑΝΤΙΟ ΚΡΕΑΣ". Εξ ου και το δικό μας "ΑΠΟΚΡΕΩ", με το οποίο ονόμαζαν οι Βυζαντινοί την τελευταία ημέρα της ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΙΑΣ, χαρακτηρίζοντας έτσι μια περίοδο του εκκλησιαστικού εορτολογίου.
Οι Απόκριες του 2016 ξεκινάνε στις 21 Φεβρουαρίου 2016 και λήγουν με το καρναβάλι την Κυριακή των Απόκρεων στις 13 Μαρτίου 2016. Οι απόκριες επίσημα ξεκινάνε την Κυριακή Τελώνου & Φαρισαίου στις 21 Φεβρουαρίου 2016, ενώ άλλες σημαντικές ημερομηνίες είναι :
η Τσικνοπέμπτη 2016 την δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών στις 3 Μαρτίου 2016,
Η Κυριακή Της Απόκρεω στις 6 Μαρτίου 2016,
η τελευταία Κυριακή των αποκριών (της τυροφάγου) με το καρναβάλι στις 13 και
η Καθαρά Δευτέρα στις 14 Μαρτίου  που ορίζει την αρχή της Σαρακοστής 2016.
Οι απόκριες κρατάνε 3 εβδομάδες πριν την μεγάλη Σαρακοστή, και είναι μια γιορτή γλεντιού και ξεφαντώματος που έχει τις ρίζες του στην Ρωμαϊκή εποχή.






Κατά την εκκλησιαστική παράδοση Αποκριά είναι η περίοδος των τριών εβδομάδων πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Καλείται αλλιώς και Τριώδιο.



Το Τριώδιο αρχίζει την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το βράδυ του μεγάλου Σαββάτου. Περιλαμβάνει συνολικά 10 εβδομάδες. Οι τρεις πρώτες είναι προπαρασκευαστικές και ακολουθούν οι έξι εβδομάδες των νηστειών και η Μεγάλη Εβδομάδα. Η ονομασία της περιόδου οφείλεται στο ότι οι κανόνες της ακολουθίας του Όρθρου κατά την περίοδο αυτή αποτελούνται μόνο από τρεις ωδές αντί των οκτώ ή εννέα που έχουν οι κανόνες όλη την υπόλοιπη χρονιά.
Την περίοδο αυτή οι χριστιανοί συνηθίζουν να απέχουν από το κρέας (να μην τρώνε κρέας), έτσι λέγεται αποκριές ή απόκρεω . Έχουμε βέβαια και την αποκριά της Τυρινής ή Τυροφάγου ,που είναι η τελευταία εβδομάδα πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή. Ονομάζεται έτσι γιατί κατά τη διάρκειά της δεν τρώγεται κρέας ή  ψάρι και καταναλώνονται μόνο γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως τυρί. 









πηγές:
http://www.logia.gr/quote/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82-2016
http://www.amen.gr/article/apokria-karnabali-kai-i-orthodoksia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου