Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 2016-17 (4)

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ

                                     

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
H ζωή στις παραδοσιακές κοινωνίες , ήταν τέτοια  όπου οι άνθρωποι έπρεπε να καλύπτουν τις ανάγκες τους από τοπικά προϊόντα, χωρίς να βασίζονται στο εμπόριο.
Γνωρίζοντας λοιπόν ότι ανάμεσα στις αιτίες που προκαλούν  την Πείνα,  συγκαταλέγεται και το διεθνές εμπόριο μαζί με την παγκοσμιοποίηση, (εξαιτίας τους πολλές χώρες του φτωχού Νότου είναι καταδικασμένες να παράγουν αποκλειστικά προϊόντα όπως το κακάο, το βαμβάκι και το καουτσούκ, που δεν τρώγονται, για να τα αγοράζουν οι χώρες του πλούσιου Βορρά) σας προσκαλούμε να κάνουμε όλοι μαζί μια μικρή στροφή σε μια κουζίνα πιο παραδοσιακή.
Κάτι τέτοιο θα μας βοηθούσε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο προϊόντα του τόπου μας και λιγότερο εισαγόμενα προϊόντα από άλλες χώρες. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση  στα καύσιμα που ξοδεύονται και που ρυπαίνουν τον πλανήτη μας για να μεταφέρονται διάφορα προϊόντα από το ένα μέρος του πλανήτη στο άλλο. Χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα απαλλάσσουμε και τη γη μας από περιττούς ρύπους. Τέλος, μπορούμε να έχουμε πολύ καλύτερο έλεγχο σχετικά με την προέλευση των προϊόντων που καταναλώνουμε όταν αυτά προέρχονται από κοντινές περιοχές, σε σχέση με προϊόντα ξένων χωρών.
Στα πλαίσια λοιπόν της Ευέλικτης Ζώνης και πιο συγκεκριμένα του εκπ/κού προγράμματος που εκπονούμε με θέμα την ΠΕΙΝΑ, παρακαλούμε τους αγαπητούς μας γονείς σε συνεργασία με τα παιδάκια τους να μας ετοιμάσουν ένα παραδοσιακό έδεσμα που θα μας το προσφέρουν την Παρασκευή 24/02/17, προκειμένου να το γευτούν τα παιδάκια στο χώρο του σχολείου παρέα με τους συμμαθητές τους. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονιστεί πως η οποιαδήποτε προσφορά σας θα πρέπει να  απευθύνεται αριθμητικά σε 17 παιδάκια, όσοι δηλαδή είναι και οι μαθητές/τριες της τάξης μας. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπλοκή των παιδιών στην παρασκευή του εδέσματος γιατί στη συνέχεια  με μορφή συνέντευξης θα μας παρουσιάσουν το ποια υλικά χρησιμοποίησαν και πως εργάστηκαν για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
(Παραδοσιακές πίτες , χειροποίητο ψωμί, σπιτικά γλυκά, κομπόστες , φυσικοί χυμοί, φρούτα αποξηραμένα… είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που μπορείτε να αξιοποιήσετε.)


Η πρόσκληση έγινε και οι γονείς με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Έτσι ένας εξαιρετικός μπουφές στρώθηκε την τελευταία Παρασκευή της Αποκριάς κι ένα ξέφρενο γλέντι με πολύ φαγοπότι και χορό στήθηκε στο λεπτό.

















Καλές Απόκριες και καλή Σαρακοστή!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου