Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ

Μόλις έφτανε ο Μάρτης, τα παιδιά έφτιαχναν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας, το στόλιζαν με λουλούδια και του κρέμαγαν κουδουνάκια.
Έπειτα τριγυρνώντας με αυτό σε όλο το χωριό, τραγουδούσαν κάλαντα για τον ερχομό της άνοιξης και των χελιδονιών. Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λεφτά, λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι. 

           
                                                            Η ΧΕΛΙΔΟΝΑ 

Ηρθε ήρθε η χελιδόνα
Ήρθε πάλι η μελιδόνα
Κάθησε και λάλησε
Και γλυκά κελάιδησε
Εφυγα κι άφησα σύκα
Και σταυρό και θημωνίτσα
Κι ήρθα τώρα και βρήκα φύτρα
Χόρτα, σπάρτα, βλίτρα,
Βλίτρα, βλίτρα, φύτρα, φύτρα.



ΜΑΡΤΗΣ  ή ΜΑΡΤΙΑ 




Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα βραχιολάκι από λευκή και κόκκινη κλωστή που φορούν τα παιδιά στο χέρι τους  την 1η του Μάρτη για να μην καούν τα πρόσωπά τους από τον ήλιο της άνοιξης. Τον Μάρτη δεν τον φορούσαν μόνο άνθρωποι. Συχνά έβαζαν την Μαρτιά πάνω σε στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν δροσερό. Ακόμη τοποθετούσαν τη Μαρτιά πάνω στις τριανταφυλλιές για να μην καούν τα άνθη τους από τον ήλιο. Τον Μάρτη τον έκοβαν από το χέρι τους , μόλις έβλεπαν τα πρώτα χελιδόνια. Έπειτα τον κρέμαγαν πάνω στα κλαδιά των φυτών προκειμένου να τον πάρουν τα χελιδόνια και να φτιάξουν τις φωλιές τους. Σε άλλα μέρη κόβουν τον Μάρτη το Μεγάλο Σάββατο και τον κρεμούν πάνω στη λαμπριάτικη λαμπάδα για να καεί με το φως της Ανάστασης.
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα καθώς υπάρχουν μαρτυρίες πως στα Ελευσίνια Μυστήρια οι μύστες συνήθιζαν να φορούν στο δεξί χέρι και στο αριστερό πόδι μια κλωστή , την Κρόκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου