Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ

ΟΙ  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Οι Χαιρετισμοί ή Ακάθιστος Ύμνος είναι ένα σπουδαίο ποίημα  που γράφτηκε από τον Άγιο Ρωμανό τον Μελωδό, τον 6ο αιώνα μ.Χ. και είναι αφιερωμένο στην  Παναγία, στην οποία απευθύνει επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές.

Τον 7ο αιώνα η Κωνσταντινούπολη σώθηκε από την επίθεση των Αβάρων μετά από παρέμβαση της Παναγίας . Όλος ο λαός έψαλλε όρθιος αυτόν τον ύμνο στην Θεοτόκο για να την ευχαριστήσει. Έτσι ονομάστηκε Ακάθιστος Ύμνος.Τότε πιθανολογείται πως γράφτηκε και το γνωστό τροπάριο ¨ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ ΣΤΡΑΤΗΓΩ¨.



Στην εκκλησία ψάλλονται οι Χαιρετισμοί, κάθε Παρασκευή βράδυ ,τις 5 πρώτες εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε εβδομάδα ψάλλονται 4 ¨Στάσεις¨(αποσπάσματα) των Χαιρετισμών, ενώ όλος ο Ακάθιστος Ύμνος ψάλλεται την τελευταία (5η ) Παρασκευή. 

xειροτεχνία σε φελλό


ΥΛΙΚΑ
 Μια όμορφη βυζαντινή εικόνα
Λεπτό φύλλο φελλού
Χρυσόσκονη
Υγρή κόλλα
Κερί
Κρεμαστράκι

Παίρνουμε ένα φύλλο φελλού διαστάσεων Α4 και μαδούμε λίγο τις άκρες του , ώστε να πάρει τη μορφή παλιάς εικόνας. Στη συνέχεια με ένα κερί (με τη βοήθεια κάποιου ενήλικα) καίμε το περίγραμμα του φελλού για να εντείνουμε την αίσθηση της παλαιότητας.Κόβουμε την εικόνα στις διαστάσεις που θέλουμε , την κολλούμε και ρίχνουμε πάνω της λίγη χρυσόσκονη. Στο πίσω μέρος κολλάμε ένα κρεμαστράκι. Καλή επιτυχία!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου