Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΩΝ ΚΑΛΑΘΙΩΝ

Τα πρώτα πασχαλινά καλάθια φτιάχτηκαν για να θυμίζουν τις φωλιές των πουλιών. Στην δυτική Ευρώπη, τη Δευτέρα του Πάσχα, νωρίς το πρωί  τα παιδιά φτιάχνουν αχυρένιες φωλιές μαζί με τους γονείς τους, και τις τοποθετούν στους κήπους ή ακόμη και στις γωνιές του σπιτιού τους, για να μπορέσει το λαγουδάκι του Πάσχα , να φέρει τα πολύχρωμα αυγά του. Την επομένη μέρα τα παιδιά θα ξυπνήσουν πάλι νωρίς το πρωί για να μαζέψουν τα αυγά και να τα βάλουν στο καλαθάκι του γιορτινού τραπεζιού και να φαγωθούν. 
Φέρνοντας στο μυαλό μας τα πασχαλινά καλαθάκια, επιχειρήσαμε κι εμείς να φτιάξουμε τα δικά μας ξεχωριστά καλάθια από ύφασμα. Χρησιμοποιήσαμε ατλακόλ και κεσεδάκια από γιαούρτι για καλούπια. Βουτήξαμε το ύφασμα στην κόλλα, το τυλίξαμε γύρω από το κεσεδάκι για να πάρει το σχήμα του και το αφήσαμε να στεγνώσει. Αφού στέγνωσε, το διακοσμήσαμε με όμορφες κορδέλες και το γεμίσαμε με καραμελίτσες και χρωματιστά αυγά που οι ίδιοι είχαμε βάψει με νερομπογιές. Ιδού το αποτέλεσμα της εργασίας μας.



Εκτός από τα καλαθάκια, αποφασίσαμε με αφορμή την επίσκεψή  και τον εκκλησιασμό μας στον ενοριακό ναό του Αγίου Αντωνίου , να αξιοποιήσουμε φυσικά υλικά, προκειμένου να διακοσμήσουμε εικόνες με θέμα: α) την προσευχή του Ιησού στο όρος των Ελαιών και β) την Ανάστασή του.
Η αίθουσα μοσχοβόλησε τσάι του βουνού, κανέλλα και ηλιόσπορους. Δεν μπορούμε να σας μεταφέρουμε τις ευωδιές της τάξης μας , μπορούμε όμως να σας δείξουμε τις δημιουργίες μας .




Αυτή η εξαιρετικά δημιουργική μέρα έκλεισε με μια απρόσμενη έκπληξη. Το 1ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου και η διευθύντριά του κα Λία Σιαμέτη, σε απάντηση δικού μας φαξ με ευχές για το Πάσχα, μας επισκέφτηκαν στο σχολείο και μας πρόσφεραν ως  δώρο, ένα γιγάντιο αυγό από χαρτόνι , γεμάτο με υπέροχες  ζωγραφιές των μικρών μας φίλων.
Τους ευχαριστούμε θερμά και για να τους θυμόμαστε, κρεμάσαμε το δώρο τους στην πόρτα της τάξης μας .
Καλό Πάσχα! Καλή Ανάσταση!

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου