Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S: ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ



Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) θαλάσσια απορρίμματα είναι τα αντικείμενα τα οποία έχουν κατασκευαστεί ή χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο και έχουν εσκεμμένα ή ακούσια αφεθεί στις θάλασσες και τις ακτές. Σε αυτά περιλαμβάνονται υλικά που έχουν μεταφερθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον από την ξηρά μέσω των ποταμών, αποστραγγιστικών και αποχετευτικών δικτύων ή των ανέμων. Τα θαλάσσια απορριμμάτα μπορεί να αποτελούνται από πλαστικό, ξύλο, μέταλλο, γυαλί, λάστιχο, ύφασμα, χαρτί κ.λπ. (UNEP, 2009. Marine Litter: A Global Challenge. Nairobi: UNEP. 232 pp. )
Το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι παγκόσμιο με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές, οικονομικές επιπτώσεις καθώς και επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και την αισθητική. Απορρίμματα και κάθε λογής σκουπίδια απορρίπτονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου ως ανέξοδη πρακτική μέχρι και σήμερα. Αποτσίγαρα, πλαστικά και κάθε είδους σκουπίδια συναντούμε ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από κατοικημένες περιοχές. Υπολογίζεται ότι το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες στη στεριά και ένα 20% από δραστηριότητες στη θάλασσα.


Κάθε χρόνο εκατομμύρια χελώνες, πουλιά και άλλα θαλάσσια ζώα βρίσκουν τραγικό θάνατο καταπίνοντας θαλάσσια απορρίμματα, κυρίως πλαστικά. Ειδικότερα οι θαλάσσιες χελώνες μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες που καταλήγουν στη θάλασσα με τον αγαπημένο τους μεζέ τις τσούχτρες. Πολλές φορές εξαιτίας του μεγέθους τους και του σχήματός τους, ταπλαστικά, καταπίνονται από τα θαλασσοπούλια, τις θαλάσσιες χελώνες, θηλαστικά και ψάρια που είτε τα μπερδεύουν με μικρούς οργανισμούς που αποτελούν την τροφή τους είτε τα καταπίνουν κατά λάθος. Το κύριο πρόβλημα με την κατάποση είναι ότι με το στομάχι τους γεμάτο πλαστικά τα ζώα αυτά αισθάνονται ότι είναι χορτάτα ενώ στην πραγματικότητα πεθαίνουν από ασιτία. Τα θαλάσσια απορρίμματα, συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων στη θάλασσα, τραυματίζουν τα θαλάσσια ζώα ή οδηγούν στην εμπλοκή τους με αποτέλεσμα τα ζώα αυτά να μην μπορούν να συνεχίσουν να κολυμπούν και να γίνονται ευκολότερο θήραμα για τους θηρευτές τους. Σκουπίδια στις παραλίες ωοτοκίας γίνονται θανάσιμες παγίδες για τα μικροσκοπικά χελωνάκια. Τα σκουπίδια εμποδίζουν τα χελωνάκια να φτάσουν γρήγορα στη θάλασσα και τα καθιστούν ευάλωτα σε φυσικούς εχθρούς, θαλασσοπούλια και καβούρια, που παραμονεύουν στις παραλίες για ένα νόστιμο μεζέ. Τέλος, τα χελωνάκια αν εξακολουθήσουν να βρίσκονται επάνω στην παραλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί να τρέξουν γρήγορα στη θάλασσα, μπορεί να αφυδατωθούν από τη ζέστη του ήλιου και να μην καταφέρουν να επιβιώσουν.


 Τα μικροπλαστικά αφθονούν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο υλικό σε βιότοπους ανά τον κόσμο και μπορεί να μολύνουν όχι μόνο το νερό, αλλά και την τροφή και τον αέρα. Τα μικροπλαστικά συσσωρεύονται στο θαλάσσιο περιβάλλον σε σημαντικές ποσότητες και αποτελούν ένα πρόβλημα για το οποίο η γνώση μας είναι πολύ περιορισμένη. Εξαιτίας του μικρού μεγέθους τους είναι πολύ πιθανή η κατάποσή τους από διάφορα ζώα και ψάρια που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας προκαλώντας τους παθήσεις και καταλήγοντας τελικά στο πιάτο μας.


Αυτά και άλλα πολλά χρήσιμα και ενδιαφέροντα μάθαμε σήμερα . Ελπίζουμε όμως να μη μείνουμε στη θεωρία αλλά να προχωρήσουμε και στην πράξη , ώστε να πετύχουμε τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την καλύτερη διαχείρισή τους.
Όλοι μαζί μπορούμε!

πηγή: http://www.medasset.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου