Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΡΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ Α΄ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΟι  6 βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ένα παιδί πριν ξεκινήσει η διδασκαλία γραφής είναι:
· Η ανάπτυξη των μικρών μυών της παλάμης
· Ο οπτικo­κινητικός συντονισμός
· Η ικανότητα του να πιάνει σωστά το μολύβι
· Η ικανότητα του να σχηματίζει ομαλά τα βασικά σχέδια, όπως κύκλους και γραμμές
· Η αντίληψη γραμμάτων, που συμπεριλαμβάνει την ικανότητα του παιδιού να αναγνωρίζει φόρμες ή να βρίσκει ομοιότητες και διαφορές.

· Ο προσανατολισμός στη γραπτή έκφραση που περιλαμβάνει την οπτική ανάλυση των γραμμάτων και των λέξεων καθώς και τη διάκριση δεξιού ­αριστερού.
Οι προγραφικές ασκήσεις είναι  αναγκαίες, για την εκμάθηση των γραμμάτων και των αριθμών. Σκοπός τους είναι να θεμελιώσουν και να εδραιώσουν στο παιδί την κατάκτηση της εικόνας του γράμματος αλλά και της αλληλουχίας  των κινήσεων που απαιτούνται προκειμένου αυτή να αναπαραχθεί. Το παιδί, για να κατακτήσει πλήρως την κίνηση  και την χειρονομία της γραφής, χρειάζεται να ισορροπήσει τις μυϊκές του δυνάμεις και να χειριστεί με ευλυγισία κάθε άρθρωση  του χεριού. Η εκπαίδευση αυτή πρέπει να έχει ήδη αρχίσει πριν το παιδί πάρει μολύβι στο χέρι του.ΠΗΓΗ:
http://www.doyk.gr/vivliothiki/pdf/ygeia/psihiki_ygeia/paidiki_ilikia/exikiosi_me_ti_grafi.pdf


Ενδεικτικά παραθέτουμε ορισμένους τύπους προγραφικών δραστηριοτήτων που μας εντυπωσίασαν για  τη δημιουργικότητα και τη φαντασία που τις διακρίνει:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου