Κυριακή, 20 Απριλίου 2014

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

ΜΑΝΟΥΛΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ!


Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι κινητή εορτή προς τιμήν της μητέρας και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.
                                  

Στην αρχαία Ελλάδα, μια γιορτή ανοιξιάτικη ήταν αφιερωμένη στη Θεά Γαία (Μητέρα Γη), μητέρα των θεών και των ανθρώπων. Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας.
Τη γιορτή αυτή διαδέχθηκε η γιορτή η αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα. Η Ρέα ήταν η σύζυγος του Κρόνου και η Μητέρα του Δία και όλων των Θεών της αρχαίας Ελλάδας.

Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στηΘεά Κυβέλη, που γινόταν κάθε Μάρτιο.
Στη συνέχεια, φτάνουμε στην Αγγλία του 15ου-16ου αι. μ.Χ., όπου γιορταζόταν η"Mothering Sunday", δηλ. η "Κυριακή της Μητέρας", την 4η Κυριακή της Σαρακοστής, και ήταν αφιερωμένη στις μητέρες. Εκείνη τη μέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν από τα αφεντικά τους μία μέρα άδεια, για να επισκεφτούν τα σπίτια τους και να περάσουν την μέρα τους μαζί με τις μητέρες τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στις αρχές του 20ού αιώνα, η δασκάλα
Άννα Τζάρβις (Anna Jarvis) από τη Φιλαδέλφεια, αγωνίστηκε για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας, τη 2η Κυριακή του Μαΐου. Ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη τουΑμερικανικού Εμφυλίου πολέμου το 1864. Οι αγώνες της Άννας Τζάρβις δικαιώθηκαν το 1914, όταν το Κογκρέσο όρισε την επίσημη εθνική Γιορτή της Μητέρας τη γιορτή αυτή.

Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, για να συνδυαστεί η Γιορτή αυτή με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής.Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου.
Η μητέρα είναι για όλους μας ένα πρόσωπο ιδιαίτερο και μοναδικό. Η  παρουσία της σημαδεύει και σηματοδοτεί την ύπαρξή μας σε όλη τη διάρκεια τη ζωής μας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα ακόλουθα λόγια:

(Κάντε δεξί κλικ στους παραπάνω συνδέσμους για να διαβάσετε δύο εξαιρετικά συγκινητικές ιστορίες , που αφορούν  την απέραντη  αγάπη των  μητέρων όλου του κόσμου.)Αν θέλετε να δείτε περισσότερα λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα σχετικά με τη μητέρα κάντε κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Ανάγνωση και επεξεργασία βιβλίου


Προτείνουμε το βιβλίο «Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει» Debi Gliori, εκδ. Πατάκη, το οποίο μιλάει για την σταθερή και άσπονδη αγάπη της μητέρας προς το παιδί της, που δε χάνεται ό,τι κι αν γίνει , ακόμη κι όταν έρθει η στιγμή εκείνη που δε θα είναι πια δίπλα του. Η αγάπη της μητέρας είναι σαν ένα αστέρι που θα λάμπει και θα φωτίζει τη ζωή του παιδιού της για πάντα.

Στη συνέχεια σας προτείνουμε μερικές ιδέες για κατασκευές σχετικές με τη γιορτή της μητέρας:

ΠΗΓΕΣ:http://sirrakiotis.blogspot.gr/2011/05/blog-post_08.html
              http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου